piątek, 29 stycznia 2016

PYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI


Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych, którzy twierdzili, że nie lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni.
 
 
 


 
4- 6 porcji

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas gotowania: ok. 30 minut

Składniki:

2 cebule
 
1 duża dynia 
50 g masła lub margaryny

4 duże pomidory

1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio)

Sól i pieprz

120 ml gęstej śmietany*

Grzanki (domowe lub gotowe- opcjonalnie)

Kilka listków pietruszki de dekoracji (opcjonalnie)

 Cebule obierz, przekrój na pół, połówki pokrój w drobną kostkę.

Dynię przekrój ostrym nożem na pół, a następnie pokrój na grube plastry. Usuń pestki, odetnij skórkę, i pokrój miąższ w średniej wielkości kostkę. Przygotuj w ten sposób około 1kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni.

 W dużym rondlu rozpuść masło. Podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę i dynię, cały czas mieszając. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Pomidory umyj, ponacinaj u podstawy na krzyż, a następnie zanurz na około minutę w naczyniu z wrzącą wodą. Odcedź, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę, a następnie pokrój drobno (lub przetrzyj przez sito).
 
W dużym garnku połącz bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego na gładki krem.*

Przelej zupę do garnka. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż śmietana się rozpuści. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, udekoruj zupę listkami pietruszki. Możesz serwować z grzankami domowymi lub gotowymi, lub ze świeżym chlebem.

*polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania

**jeśli wolisz, żeby zupa miała nieco rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej bulionu

Smacznego!
AngiePrzepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz