piątek, 19 lutego 2016

MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ


Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że sama mam z tym problem). Tym razem proponuję Wam przepis na dwukolorowe muffinki, z białą i gorzką czekoladą, z dodatkiem sosu Tabasco (opcjonalnie), którego ostry smak jest tutaj zaledwie wyczuwalny. Jako dodatek do muffinek proponuję sos karmelowy, ale równie dobrze smakują same.


 


Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie : 20 minut

 
Składniki  na ok. 8 muffinek:

120 g gorzkiej czekolady

10-12 kostek białej czekolady

120 g masła

4 jajka

140 g drobnego cukru

60 g mąki pszennej T450

6 kropli sosu Tabasco (opcjonalnie)

 

Na karmel:

100 g cukru

1 łyżeczka Tabasco (opcjonalnie)

2 łyżki wody

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.

Roztop czekoladę z masłem w gorącej kąpieli wodnej*. Jajka ubij trzepaczką rózgową z cukrem do uzyskania gęstej masy. Domieszaj delikatnie przestudzoną gorzką czekoladę, mąkę i sos Tabasco (opcjonalnie). Wymieszaj szpatułką lub trzepaczką rózgową do uzyskania jednolitej masy.

Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami lub natłuszczonych foremek na muffinki, wypełniając je do połowy wysokości.  Do każdej foremki dodaj na wierzch po około dwie kostki białej czekolady, i wlej resztę ciasta do około ¾ wysokości foremek.

Wstaw do piekarnika na około 18-20 minut, czas pieczenia jest uzależniony od tego, czy wolisz, żeby muffinki były dobrze upieczone czy, żeby czekolada w środku pozostała płynna.

Przygotuj karmel: do garnuszka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj wodę, sos tabasco (opcjonalnie), wymieszaj dobrze drewnianą łyżką, i podgrzewaj na małym ogniu (około 5-10 minut), nie mieszając (!), aż cukier nabierze złocistego koloru. Natychmiast zdejmij garnuszek z ognia.**

 
*W garnku zagotuj wodę i umieść na nim żaroodporną miskę, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody, zmniejsz ogień i podgrzewaj, aż czekolada z masłem się roztopi.


**Uważaj, żeby nie przypalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak.
Jeśli karmel stwardnieje, dodaj trochę soku z cytryny.
Karmel należy podawać od razu po przygotowaniu.

Aby usunąć z rondla resztki stwardniałego karmelu, wypełnij go wodą i doprowadź do wrzenia.
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz