wtorek, 2 lutego 2016

CIASTO Z DYNI


Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki.

6 porcji

Składniki:

1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu)

120 g cukru

50 g maizeny

25 g mąki pszennej T450

3 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

4 łyżki ciemnego rumu

Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia)


Przygotowanie:

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę (2 cm) i gotuj przez około 20 minut na parze do zupełnej miękkości. Odcedź na durszlaku, po czym przetrzyj przez sito lub zmiksuj, tak, aby uzyskać konsystencję jednolitego purée.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Domieszaj rum i ostudzone purée z dyni. Wsyp obie mąki, dokładnie mieszając szpatułką (lub trzepaczką rózgową).

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną masą. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni na złocisty kolor.*

Zostaw w otwartym piekarniku do ostudzenia. Podawaj schłodzone.

*Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz