sobota, 6 lutego 2016

SURÓWKA WITAMINOWA

 
Można by ją również nazwać „sałatką piękności”, ponieważ jest nie tylko bardzo dobra w smaku (wszyscy moi znajomi ją polubili), ale zawiera również dużo cennych składników, zarówno dla zdrowia jak i dla skóry.
 


4 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: ok. 1 godz.

Składniki:

2 jabłka

2 marchewki

3 łodygi selera naciowego

Garść rodzynek (ok.30 g)

Garść orzechów włoskich

2- 3 łyżki majonezu light

Gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

 

Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki* i pokrój w drobną kostkę. Łodygi selera umyj i osusz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć wszystkie składniki do miski, dodaj garść rodzynek, majonez, oprósz startą gałką muszkatołową, solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki na minimum godzinę, schłodzona surówka będzie jeszcze smaczniejsza.
Możesz ją serwować w małych miseczkach (np. układając na liściach zielonej sałaty). Tuż przed podaniem ułóż na wierzchu połówki orzechów włoskich.

*Możesz pozostawić skórkę, wedle uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz