piątek, 12 lutego 2016

WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW


Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, jest ono stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.




 
Czas przygotowania: około 50 minut

Dla 4 osób

Składniki na placuszki:

200 g batatów

1 jajko

1 łyżka jogurtu naturalnego

50 g mąki pszennej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki oleju roślinnego

Sól

 

Na sałatkę:

300 g wędzonego łososia

120 g roszponki

1 jabłko Granny Smith

 

Sos winegret:

Sok z jednej cytryny

5 łyżek stołowych oliwy z oliwek

Sól, pieprz

1 łyżka wody

 
Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości (około 30 minut), obierz i przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć widelcem), tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego purée. Dodaj jajko, jogurt, mąkę i oliwę z oliwek, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po jednej czubatej łyżce stołowej masy z batatów, formując na patelni małe placuszki. Smaż przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. W podobny sposób usmaż resztę placuszków.

Przygotuj sos winegret: wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, oliwę z oliwek, a na koniec wodę. (Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.)

Jabłko pokrój na cienkie plasterki, nie obierając go ze skórki. Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka.

Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!

 
*Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać
przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później.

 


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz