czwartek, 11 lutego 2016

ZIMOWA SAŁATKA Z KIWI, JABŁEK I CYKORII



Kolorowa, zdrowa i chrupiąca zimowa sałatka, niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.





Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:

2 żółte cykorie

2 czerwone cykorie

3 kiwi

3 jabłka

½ cytryny

1 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, estragon lub trybula)

2 łyżki octu jabłkowego

6 łyżek oleju z orzechów laskowych*

100 g wyłuskanych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Sól, pieprz


Umyj jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój na bardzo cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy bocznej strony tarki), skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierz kiwi i pokrój w plasterki.

Umyj i osusz cykorie, usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na pół, wytnij gorzki rdzeń (twardy środek). Liście pokrój w paseczki lub w kawałki (małe możesz zostawić w całości). Zioła opłucz, osusz i oberwij listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem.

Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj.
Smacznego!

*Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron.

**Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka, kiwi i sera pleśniowego (np. Roqueforta) lub sera koziego.

Inne możliwe kompozycje sałatkowe: jabłko, marchewka, rodzynki i orzechy.

A także: grejpfrut, wędzony łosoś, awokado i kukurydza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz