sobota, 26 marca 2016























 

 Życzę Wam wszystkim radosnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych!




CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

 
Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.


 

 
8 porcji


Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 40 minut

Chłodzenie: 2 godziny



Składniki:
 100 g marchewki

50 g suszonych moreli

4 jajka

80 g mąki pszennej T450


30 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 cl oleju arachidowego

3 łyżki rumu

3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej

3 szczypty zmielonego cynamonu

1 szczypta soli

Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)

 

Na lukier królewski:

1 białko jajka

175 g cukru pudru

½ cytryny

 

Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu.

Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem (albo zmiksuj) do konsystencji purée.

Przy pomocy pędzelka kuchennego natłuść olejem wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj drobno posiekane orzechy.

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 
Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone, drobno posiekane morele, resztę oleju, gałkę muszkatołową i cynamon.

Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami, mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej piany z białek.

Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty.

Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy.


W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową,
dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.


Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Podawaj ciasto marchewkowe z bitą śmietaną*.
 
*Możesz oczywiście podawać ciasto samo, ale najlepiej smakuje z własnoręcznie ubitą śmietaną, która jest dużo delikatniejsza i lepsza w smaku od kupnej.


Życzę smacznego!
Angie

 
 
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz