czwartek, 24 marca 2016

JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO

 
Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.


 
Dla 6 osób
 

Przygotowanie: 10 min.

Gotowanie: 10 min.

 

6 jajek

3 dojrzałe awokado

4 łyżki majonezu

2 szczypty mielonej papryki

6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku

Odrobina soku z cytryny

Sól, pieprz

Sos tabasco (opcjonalnie)

 
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż do miski. Białka odłóż na bok.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Wyjmij miąższ, skrop sokiem z cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco.

Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz