środa, 16 marca 2016

KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW


Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru.

 
Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 25 minut

 
Składniki:

1,2 kg marchewki

1 duży batat (słodki ziemniak)

2 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

25 cl mleczka kokosowego

25 cl gęstej śmietany* (lub ubitej śmietany kremówki 33%)

2 gałązki kolendry lub pietruszki do dekoracji

Sól, pieprz

Szczypta sproszkowanego imbiru (opcjonalnie)

 
Batata i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, usuń niestrawne kiełki ze środka, i drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce.

Wrzuć warzywa, czosnek i imbir do rondla, zalej wodą, tak, aby przykryła warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut do zupełnej miękkości.10 minut przed końcem gotowania dodaj mleczko kokosowe i sproszkowany imbir.

Zdejmij rondel z ognia i zmiksuj warzywa przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego. Serwuj zupę krem w głębokich talerzach lub miseczkach, kładąc na wierzchu łyżkę gęstej śmietany lub ubitej kremówki. Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki.

* Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów.

**Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu.

Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy.

Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać więcej mleczka  kokosowego i śmietany.

Danie zainspirowane przepisem z książki Mon agenda culinaire.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz