piątek, 20 maja 2016

CIASTO Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ

 

Tym razem chciałabym Wam zaproponować przepis z ricottą na słodko – lekkie, delikatne ciasto na chrupiącym spodzie. Do tej pory przygotowywałam je tylko we Francji, i użyłam do sporządzenia spodu francuskich ciasteczek typu sablés, które są kruche i chrupiące, dlatego, jeśli zdecydujecie się wypróbować ten przepis, będę Wam wdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki.
Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam.

 
Dla 8-10 osób

Przygotowanie: 30 min.

Pieczenie: 50 min.

Chłodzenie: 8 godz.

 
Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

500 g ricotty

200 g kruchych ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies*

100 g masła (lub margaryny)

2 jajka

100 g cukru

60 g mąki pszennej typ 45

50 cl mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej

Wiórki czekoladowe

 
Przygotowanie

W rondlu rozpuść 50 g masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy 22- 24 cm, lekko ją ugniatając**.

Zmiksuj ricottę z jajkami, 50 g cukru, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki. Wlej do formy i piecz w piekarniku około 45-50 min. Pozostaw do ostudzenia.

W rondlu zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej***. Zdejmij z ognia i dodaj resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki.

Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady.


* Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka.

** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia.

*** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę z czekoladą i masłem, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody.

**** Uważaj, żeby podczas gotowania nie powstały grudki, jeżeli jednak tak się stanie, wystarczy, że przetrzesz masę budyniową przez sito.

4 komentarze:

  1. Sądzę, że każde kruche ciasteczka można wykorzystać do zrobienia spodu do ciasta. Kiedyś koniecznie chciałam zrobić spród czekoladowy. Gorąco było jak w piekle, w smamochodzie miałam świeżutkie maliny. Wleciałam do sklepu ściągnęłam zwykłe herbatniki, dodałam w domu kakao, masło i gitara. Moją uwagę skupiłam nad tym co nad tym co było nad spodem :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak myślę, mam nadzieję, że ze zwykłymi herbatnikami ciasto będzie smakowało równie dobrze, ale jeszcze nie miałam okazji tego wypróbować. Kiedyś zrobiłam sernik na spodzie z herbatników i był bardzo smaczny. Serdecznie dziękuję za radę!
    Pozdrawiam
    Angelina

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wygląda cudownie <3 Czekolada i ricotta muszą smakować bajecznie razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję. Twoje tosty francuskie z ricottą i borówkami w stylu « pain perdu » czyli « odzyskanego chlebka » też wyglądają bardzo smakowicie, muszę wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angelina

    OdpowiedzUsuń