środa, 25 maja 2016

SZPARAGI W TEMPURZE


Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę.



Dla 4 osób

Przygotowanie : 10 min.

Smażenie : 10 min.

 
• 500 g szparagów (białych lub zielonych)*

• 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia

Sól

125 g mąki pszennej

1 żółtko jajka

1 szczypta soli

15 cl lodowatej wody

Kilka kostek lodu


Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać.

Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku.

Przygotowanie tempury: w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj.

W tak przygotowanym cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C) oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez około 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę, aż nabiorą złocistego koloru.

Osącz na ręczniku papierowym, dopraw solą (na przykład grubą solą morską) i pieprzem i podawaj natychmiast. Bon appétit!

*Białe szparagi wymagają dłuższego czasu gotowania. Jeśli gotujesz szparagi na parze, czas gotowania białych szparagów to około 10 minut, a zielonych około 6 minut, nie gotuj szparagów zbyt długo, żeby się nie rozpadały, muszą pozostać jędrne, a nawet lekko chrupiące.

** Ja lubię również dodawać do tempury odrobinę kurkumy, ale za pierwszym razem radzę najlepiej wypróbować tempurę bez żadnych dodatków, a potem możecie urozmaicać ten przepis, wedle własnych upodobań.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz