piątek, 10 czerwca 2016

CARPACCIO Z TRUSKAWEK I FENKUŁÓW


Sezon truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę z truskawkami i koprem włoskim, która według mnie stanowi bardzo subtelną i oryginalną kompozycję smakową, do której spróbowania gorąco Was namawiam.

Tę przystawkę chciałabym zadedykować Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu.

Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej! Bon anniversaire!
A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl  oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.
 

Przygotowanie : 15 min

Chłodzenie: 1godz.

Dla 4 osób

● 250 g truskawek

● 2 fenkuły (kopry włoskie)

● Sok z 1-ej pomarańczy

● 10 cl oliwy z oliwek

● 2 gałązki koperku

● Sól, pieprz


Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Fenkuły oczyść i usuń pierwszą warstwę.

50 g truskawek odłóż na bok, posłużą do przygotowania sosu winegret.

Fenkuły przekrój wzdłuż na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub noża, a następnie ułóż na talerzu*. Truskawki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i ułóż je na plasterkach kopru.

Przygotuj sos winegret : wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby usunąć miąższ. Zmiksuj 50 g odłożonych uprzednio truskawek, a następnie przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się miąższu i nasion. Wlej uzyskany sok do miseczki, dodaj oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej carpaccio z truskawek i fenkułów i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj dobrze schłodzone.

*Możesz przygotować carpaccio na jednym dużym półmisku lub ułożyć pojedyncze porcje na małych talerzykach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz