Sezon
truskawkowy w pełni. Najczęściej rozkoszujemy się ich smakiem podając je na
słodko, dlatego dla odmiany chciałabym Wam zaproponować orzeźwiająca przystawkę
z truskawkami i koprem włoskim, która według mnie stanowi bardzo subtelną i
oryginalną kompozycję smakową, do której spróbowania gorąco Was namawiam.
Tę przystawkę
chciałabym zadedykować Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu.
Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano
Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania,
kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją
podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej!
Bon anniversaire!
A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia
do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25,
gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem
mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.
Przygotowanie :
15 min
Chłodzenie:
1godz.
Dla 4 osób
● 250 g truskawek
● 2 fenkuły
(kopry włoskie)
● Sok z 1-ej
pomarańczy
● 10 cl oliwy z
oliwek
● 2 gałązki koperku
● Sól, pieprz
Truskawki umyj,
usuń szypułki i osusz. Fenkuły oczyść i usuń pierwszą warstwę.
50 g truskawek odłóż
na bok, posłużą do przygotowania sosu winegret.
Fenkuły
przekrój wzdłuż na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki przy pomocy
mandoliny lub noża, a następnie ułóż na talerzu*. Truskawki pokrój wzdłuż na
cienkie plasterki i ułóż je na plasterkach kopru.
Przygotuj sos
winegret : wyciśnij sok z pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby usunąć
miąższ. Zmiksuj 50 g odłożonych uprzednio truskawek, a następnie przetrzyj
je przez sitko, aby pozbyć się miąższu i nasion. Wlej uzyskany sok do miseczki,
dodaj oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze
wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej carpaccio z truskawek i
fenkułów i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj dobrze schłodzone.
*Możesz przygotować
carpaccio na jednym dużym półmisku lub ułożyć pojedyncze porcje na małych
talerzykach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz