poniedziałek, 6 czerwca 2016

KURCZAK ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ


Wiele osób nie lubi szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę wielu dań, nie wspominając o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać.




Dla 4 osób:

4 małe piersi z kurczaka

2 cebule

200 g świeżych liści szpinaku

3 ząbki czosnku

70 g sera gorgonzola

Olej do smażenia

200 ml białego wina

200 ml gęstej śmietany*

Gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

 

Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony w kawałki ser gorgonzola, świeże liście szpinaku i duś do miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.
 
*Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów.

 


 

 

2 komentarze: