środa, 29 czerwca 2016

Tabbouleh z ciecierzycą

 
Dziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy.

Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl, znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.




 
Przygotowanie 15 min

Chłodzenie 2 godz

 
Dla 4-6 osób

● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa)

● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle

● ½ dużego ogórka

●1/2 żółtej papryki

● ½ czerwonej papryki

● 3 pomidory

● 1 czerwona cebula

● 2 cytryny 
● 1 pęczek mięty

● 1 pęczek kolendry

● ½ łyżeczki mielonego kuminu

● 5 cl oliwy z oliwek

● Sól, pieprz

 
Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ciecierzycę odcedź i opłucz.

Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następnie wrzuć do miski, dodaj pokrojony ogórek, paprykę, pomidory i cebulę. Dokładnie wymieszaj, i dodaj cieciorkę.

Wyciśnij sok z cytryn. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryn, oliwę, kumin, sól i pieprz, po czym wlej przygotowany w ten sposób sos na taboulleh. Dodaj posiekane zioła, całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

*Około dwa razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.

**Możesz również dodać do taboulleh rodzynki, pokrojoną w kostkę cukinię…, a także zastąpić quinoa bulgurem.


 



2 komentarze: