wtorek, 12 lipca 2016

BANANY W PAPILOTACH


Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i posypywane orzechami pekan. Osobiście jestem fanką tego typu deserów, mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.




Przygotowanie : 15 minut

Dla 4 osób

4 małe banany

Sok z 2 pomarańczy

8 orzechów pekan

4 szczypty cynamonu

4 szczypty imbiru

4 szczypty wanilii w proszku

2 łyżki syropu klonowego


Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Obierz banany i przekrój je wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. W miseczce wymieszaj syrop klonowy, sok z pomarańczy, cynamon, imbir i wanilię.

Wytnij cztery duże prostokąty z papieru do pieczenia. Ułóż połówki bananów na środku, polej każdą porcję ¼ przygotowanego sosu. Zawiąż papiloty na obu końcach na przykład przy pomocy rafii, uważając, żeby nie wylać sosu. Zamknij papiloty, ułóż je na blasze i wstaw na około 5 minut do piekarnika. Przed podaniem otwórz papiloty i posyp grubo posiekanymi orzechami pekan.
Źródło :  Cusine minceur pour les gourmands, wyd. Solar.
 





Muzeum Wina w ślicznym miasteczku Saint Cirq Lapopie (departament Lot, Francja)

6 komentarzy:

  1. Ale cudne! Jeszcze na dodatek syrop klonowy z cynamonem. Coś wspaniałego <3
    Zapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Julia,
    bardzo dziękuję za miły komentarz, zajrzałam na Twojego bloga, bardzo ciekawy, oryginalne przepisy
    i ładne zdjęcia, na pewno wypróbuję jakiś przepis z jaglusią.
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest naprawdę boski pomysł! Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję Łukasz, to naprawdę prosty i aromatyczny deser, i w dodatku bez cukru !! Ja uwielbiam imbir, cynamon i takie różne przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogromnie dziękuję ! Zajrzę z przyjemnością do Twojego bloga.
    Pozdraiwam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń