czwartek, 21 lipca 2016

SAŁATKA Z AWOKADO I MELONA


Prosta a zarazem efektowna sałatka, idealna na upalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam!




Przygotowanie 15 minut

Dla 4 osób

2 melony

2 awokado

4 łyżki oleju słonecznikowego

1 cytryna

100 g sałaty (np. strzępiastej lub innej)


Melony przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki. Z części z nich wykrój kulki specjalną łyżką do wycinania kulek z owoców, a resztę pokrój na cienkie paski. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój je również na cienkie plasterki. Na talerzu ułóż na przemian plasterki melona i awokado. Obok ułóż kulki melona i wstaw do lodówki na 30 minut. Sałatę umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, dodaj sól i pieprz. Przed podaniem ułóż kilka listków sałaty na talerzu obok melona i awokado i polej całość sosem. Oprósz ewentualnie grubą solą i popieprz.




 Urocze miasteczko Saint Cirq Lapopie (departament Lot, Francja), pracownia miejscowego artysty, Jean-Jacques'a Gauthiera. 

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł! Ja do dressingu dorzuciłby jeszcze trochę świeżej mięty - byłoby wtedy bosko! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję Łukasz, z miętą jeszcze nie próbowałam, sezon na melony jeszcze się nie skończył we Francji, więc następnym razem dodam miętę!

    OdpowiedzUsuń