piątek, 9 września 2016

POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU

Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie pomidorków koktajlowych- na sposób prowansalski – z miodem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tak upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania!




Przygotowanie 10 min

Pieczenie 20 min

 
Dla 4 osób :

500 g pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

6 gałązek świeżego tymianku

3 łyżki płynnego miodu

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pomidorki umyj  i zetnij z nich czubki. Umieść je w  wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Gałązki tymianku podziel na mniejsze. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Posyp nim z wierzchu pomidorki.

Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem.



2 komentarze: