piątek, 9 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem.
W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin.
Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ to, co jest radością dla oczu jest również ucztą dla zmysłów.




Czas przygotowania: 40 min.

Czas pieczenia: 20 min.

Czas chłodzenia: 3 godz.

 
Dla 6-8 osób

 

Składniki na biszkopt:

● 60 g mąki pszennej

● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej

● 4 jajka

● 100 g cukru + 2 łyżki

● 1 opakowanie cukru waniliowego

● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

● 3 łyżki ciemnego rumu

● 20 g masła

● szczypta soli

 

Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière):

● 125 g malin (świeżych lub mrożonych)

● 1 laska wanilii

● 50 cl mleka

● 4 żółtka

● 90 g cukru

● 60 g mąki pszennej

● 10 g miękkiego masła

● 20 cl śmietany kremówki

 

Składniki na polewę malinowo-czekoladową:

● 250 g białej czekolady

● 100 g malin + 25 g do dekoracji

● 10 cl śmietany kremówki

 

Przygotowanie biszkoptu:

Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go masłem.

Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.

Wylej masę na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.

 Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt od razu w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.

 
Przygotowanie kremu:

W rondlu zagotuj mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii.

Żółtka ubij z 60 g cukru do białości. Dodaj mąkę, a następnie wlewaj powoli gorące mleko z wanilią, mieszając trzepaczką, po czym całość przelej do rondla, i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.

Kremówkę ubij na sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki.

 
Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej:

100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.

Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos.

Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego

krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową i odstaw do schłodzenia. Udekoruj pozostałymi malinami. Ja dodałam również do dekoracji małe listki werbeny.
 
 


2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, super wyszło.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za wiadomość, ogromnie się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu.
    Oczywiście z przyjemnością zajrzę do Twojego bloga.
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń