niedziela, 31 stycznia 2016

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA


Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti.





4 porcje
Przygotowanie: ok.15 min.

 
Składniki:

300 g makaronu penne

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

20 g masła

35 cl gęstej śmietany*
20 g startego parmezanu

mały kawałek pokruszonego sera typu Roquefort
 
Kilka wyłuskanych orzechów włoskich

Sól

Pieprz

 

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż na wolnym ogniu cebulę i czosnek przez około 3 minuty.

Dodaj śmietanę, parmezan i Roquefort, podgrzewaj mieszając na bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.

Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu.

*Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.

 Smacznego!

 

 

KREMOWA ZUPA Z CYKORII


KREMOWA ZUPA Z CYKORII










4 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 15 minut

 

Składniki:

800 g cykorii

1 duży ziemniak

1 cytryna

150 g gęstej śmietany*

20 g masła

1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio)

Oliwa z oliwek

1 szalotka

1 gałązka tymianku

 

Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę.

Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając.
.
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową.

Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem .

* polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania
** Jeśli patelnia jest za mała, możesz przelać całość do garnka.

piątek, 29 stycznia 2016

PYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI


Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych, którzy twierdzili, że nie lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni.
 
 
 


 
4- 6 porcji

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas gotowania: ok. 30 minut

Składniki:

2 cebule
 
1 duża dynia 
50 g masła lub margaryny

4 duże pomidory

1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio)

Sól i pieprz

120 ml gęstej śmietany*

Grzanki (domowe lub gotowe- opcjonalnie)

Kilka listków pietruszki de dekoracji (opcjonalnie)

 Cebule obierz, przekrój na pół, połówki pokrój w drobną kostkę.

Dynię przekrój ostrym nożem na pół, a następnie pokrój na grube plastry. Usuń pestki, odetnij skórkę, i pokrój miąższ w średniej wielkości kostkę. Przygotuj w ten sposób około 1kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni.

 W dużym rondlu rozpuść masło. Podsmaż na wolnym ogniu pokrojoną cebulę i dynię, cały czas mieszając. Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Pomidory umyj, ponacinaj u podstawy na krzyż, a następnie zanurz na około minutę w naczyniu z wrzącą wodą. Odcedź, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę, a następnie pokrój drobno (lub przetrzyj przez sito).
 
W dużym garnku połącz bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj przy pomocy blendera lub miksera zanurzeniowego na gładki krem.*

Przelej zupę do garnka. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż śmietana się rozpuści. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, udekoruj zupę listkami pietruszki. Możesz serwować z grzankami domowymi lub gotowymi, lub ze świeżym chlebem.

*polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania

**jeśli wolisz, żeby zupa miała nieco rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej bulionu

Smacznego!
AngiePrzepisy

czwartek, 28 stycznia 2016

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI


Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.


 


 
8 porcji


Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 40 minut

Chłodzenie: 2 godziny



Składniki:
 100 g marchewki

50 g suszonych moreli

4 jajka

80 g mąki pszennej T450


30 g wyłuskanych orzechów włoskich

100 g cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 cl oleju arachidowego

3 łyżki rumu

3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej

3 szczypty zmielonego cynamonu

1 szczypta soli

Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)

 

Na lukier królewski:

1 białko jajka

175 g cukru pudru

½ cytryny

 

Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu.

Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem (albo zmiksuj) do konsystencji purée.

Przy pomocy pędzelka kuchennego natłuść olejem wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj drobno posiekane orzechy.

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

 
Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone, drobno posiekane morele, resztę oleju, gałkę muszkatołową i cynamon.

Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami, mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej piany z białek.

Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty.

Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy.


W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową,

dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.

Wylej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Podawaj ciasto marchewkowe z bitą śmietaną*.
 
*Możesz oczywiście podawać ciasto samo, ale najlepiej smakuje z własnoręcznie ubitą śmietaną, która jest dużo delikatniejsza i lepsza w smaku od kupnej.


Życzę smacznego!