niedziela, 12 lutego 2017

NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM


Ostatnio zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden przepis na naleśniki, który możecie przygotować na Pancake Day. Nie należą co prawda do dietetycznych, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy.




Przygotowanie: 35 min.

Chłodzenie: 2 godz.

Dla 4-6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników)


Na ciasto naleśnikowe:

● 250 g mąki pszennej*

● 3 jajka

● 50 cl mleka

● 50 g masła

● 25 g cukru + szczypta soli

● olej o neutralnym smaku do smażenia


Na mus czekoladowy:

● 100 g gorzkiej czekolady

● 15  cl śmietany kremówki

● 2 jajka

● 1 szczypta soli

Na karmel:

● 200 g cukru

● 100 g masła

● 2 cm świeżego korzenia imbiru

● 15 cl wody

Przygotuj mus czekoladowy: czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostudzenia. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka domieszaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, podgrzewaj, aż zacznie się pienić i nabierze lekko brązowego koloru (uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw na godzinę do lodówki.

Usmaż naleśniki: patelnię (o średnicy 20 cm) natłuść olejem. Łyżką wazową nabieraj ciasto i wylewaj na patelnię, zaczynając od środka i, przechylając patelnię, rozprowadź je równomiernie. Wlewaj nieduże porcje ciasta, tak, aby uzyskać cienkie naleśniki. Smaż z każdej strony przez około 30- 40 sekund, przewracając naleśnik na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania ciasta. Przykryj naleśniki.

Przygotuj karmel: imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, nie mieszając przy użyciu łyżki itp. (możesz jedynie potrząsać rondelkiem i przechylać go). Kiedy karmel nabierze złotego koloru, domieszaj masło pokrojone na kawałki, a następnie dodaj starty imbir. Mieszaj, podgrzewając jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego karmelu. Pozostaw do ostudzenia.*

Lekko przestudzone naleśniki posmaruj musem czekoladowym.** Zwiń je w rulon, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na talerzu w pozycji pionowej, polej przestudzonym sosem karmelowym. Pozostały karmel podaj osobno.

* Jeśli karmel szybko twardnieje, dolej odrobinę wrzącej wody, i dobrze zamieszaj. Gdyby potworzyły się w nim grudki, podgrzej go na nowo, aby nabrał jednolitej, gładkiej konsystencji. Aby zapobiec twardnieniu karmelu, możesz również dodać przed gotowaniem do cukru z wodą odrobinę soku z cytryny, albo dodać pod koniec gotowania odrobinę śmietany kremówki. 

** Naleśniki podawaj lekko przestudzone (lub zimne), ale nie gorące, inaczej mus czekoladowy się roztopi.  
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz