niedziela, 12 marca 2017

CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI

Clafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Można je przygotować nie tylko ze świeżych, ale również z mrożonych owoców. Ja wybrałam mrożone truskawki, maliny i jagody HORTEX, i taka kompozycja smakuje świetnie, namawiam  Was do spróbowania tego kolorowego clafoutis, będącego zapowiedzią lata.







 
Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 40 min

Dla 6 osób:

● 150 g mrożonych truskawek

● 150 g mrożonych malin

● 100 g mrożonych jagód

● 4 jajka

● 250 ml mleka

● 200 ml śmietany kremówki

● 125 g cukru

● 1 opakowanie cukru waniliowego

● 80 g mąki pszennej*

● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy

● 1 łyżka cukru pudru do posypania

 
Przygotowanie:

Owoce rozmroź i osącz. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Masło rozpuść w rondelku. Odstaw do ostudzenia.

W osobnym rondelku podgrzej śmietanę z mlekiem, nie doprowadzając do wrzenia.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo mąkę, ubijając. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Podawaj clafoutis lekko przestudzone lub schłodzone w lodówce (około 2 godz.), posypane cukrem pudrem, osobiście wolę je na zimno.

*Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny.

**Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy.

 *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz