piątek, 24 marca 2017

FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO


Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone.
Uwielbiam bataty w różnej postaci, pieczone, w zupie-krem w połączeniu np. z marchewką, niedawno opublikowałam na blogu przepis na pieczone bataty
, który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis na frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane frytki z dipem z awokado smakują rewelacyjnie, ja wolę je nawet od tradycyjnych frytek z ziemniaków, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam.





Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 5 min

Dla 4 osób

● 4 bataty (średniej wielkości)

● 1 dojrzałe awokado

● 1 limonka

● 1 jogurt naturalny kremowy

● 1-2 gałązki rozmarynu

● 150 g skrobi lub mąki ziemniaczanej

● 1 łyżka soli gruboziarnistej

● pieprz


Wyciśnij sok z cytryny. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Dokładnie go rozgnieć, dodając sok z cytryny, a następnie połącz z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Opłucz, osusz i drobno posiekaj listki rozmarynu. Wymieszaj je z solą morską.

Bataty obierz, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Zanurz je w miseczce z zimną wodą na około 5 minut. Odlej wodę i dokładnie osusz bataty. Posyp je skrobią lub mąką ziemniaczaną.

Smaż przez około pięć minut na rozgrzanym oleju we frytkownicy lub na głębokiej patelni, aż frytki się zrumienią i staną się chrupiące. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp solą wymieszaną z rozmarynem, wymieszaj. Podawaj z dipem z awokado. Smacznego!


 

2 komentarze: