poniedziałek, 20 marca 2017

KEKS PEŁEN BAKALII


Keks dla miłośników bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie skomponować jego skład, dobierając bakalie, które najbardziej smakowo Wam odpowiadają.
Ten keks możecie przygotować na deser, podwieczorek lub na śniadanie, na pewno dostarczy Wam dużo dobrej energii. Doskonale się przechowuje, więc na drugi i trzeci dzień jest równie dobry.
 Na stronie sklepu AGNEX www.sklepagnex.pl. znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).



Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 1godz.30.

Składniki:

500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 150 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli)

 200 g dowolnych orzechów

3 jajka

75g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)

¼ łyżeczki sody oczyszczonej Bio

½  łyżeczki proszku do pieczenia Bio


¼ łyżeczki soli

100 g cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 
 
 
 Przygotowanie:
 
Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a następnie odcedź, orzechy i migdały drobno posiekaj.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały.

W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka, domieszaj ekstrakt waniliowy. Wlej do przygotowanej mieszaniny z mąką i bakaliami. Dokładnie wymieszaj całość. Ilość ciasta w porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne!

Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu.

Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko ciemnieć, przykryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, powinien być suchy.
Pozostaw do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
Przed podaniem możesz posypać odrobiną cukru pudru (opcjonalnie).


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz