środa, 1 marca 2017

ŁOSOŚ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ

Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem.






 
Czas przygotowania: 20 min


Czas pieczenia: 10 min



Dla 4 osób


● 4 filety z łososia


● 1 pęczek ziół (np. bazylia, kolendra, trybula, koper)


● 2 ząbki czosnku


● 50 g parmezanu


● 50 g bułki tartej


● 30 g masła lub margaryny


● olej słonecznikowy


● sól i pieprz


 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umyj i osusz zioła, oberwij z nich listki, grubo posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Zmiksuj razem parmezan, czosnek, bułkę tartą i masło posiekane na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj przygotowaną pastę na rozłożonym arkuszu papieru do pieczenia i przykryj z wierzchu drugim arkuszem, lekko przyciskając. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Filety z łososia umyj i osusz, usuń skórkę i ości. Umieść w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posól i popieprz.

Wytnij 4 prostokąty ze schłodzonej w pergaminie pasty ziołowej, dopasowując je do rozmiarów filetów z łososia. Delikatnie usuń papier i ułóż wycięte prostokąty na wierzchu filetów, lekko przyciskając. Wstaw do piekarnika i piecz około 10-15 minut, w zależności od rozmiaru filetów.


 

2 komentarze: