poniedziałek, 6 marca 2017

SZPINAK Z KOZIM SEREM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Nie każdy lubi szpinak, ale w takim wydaniu naprawdę świetnie smakuje i stanowi idealną przystawkę lub przekąskę na różne okazje. Można je również podać jako lekkie danie wegetariańskie, na przykład z sałatą przyprawioną winegretem. Do jego przygotowania użyłam mrożonego rozdrobnionego szpinaku Hortex, który wystarczy tylko rozmrozić przed użyciem, i w ciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego!





Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 20 min.

 
Dla 4 osób:

● 300 g gotowego ciasta francuskiego

● 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego HORTEX

● 200 g twarożku koziego

● 50 g drobno startego parmezanu

● kilka świeżych listków bazylii
 
● 1 jajko całe
 
● 1 żółtko

● sól i pieprz

 
Przygotowanie:
 
Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody.  Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego kwadraty o boku ok. 10 cm.

Umyj i osusz listki bazylii, posiekaj je drobno. W misce roztrzep jajko, dodaj szpinak, twarożek kozi, starty parmezan, dodaj drobno posiekane listki bazylii, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj całość.

Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.

Nakładaj na środek każdego kwadratu po około jednej łyżce farszu. Zawiń rogi kwadratów do środka, tak, aby przeciwległe rogi stykały się ze sobą. Przy pomocy pędzelka posmaruj z wierzchu żółtkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210- 220°C przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło.

2 komentarze:

  1. To najlepsza przekąska na imprezy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miły komentarz, tak, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń