sobota, 6 maja 2017

KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA


Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato. 



Czas przygotowania: 25 min

Czas gotowania: 15 min

Dla 4 osób :

● 200 g quinoa (komosy ryżowej)

● 1 owoc granatu

● 250 g pomidorków koktajlowych

● ½ dużego ogórka lub 2 małe

● ½ cytryny

● 1 mała czerwona cebula

● 6 gałązek świeżej mięty

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 Przygotowanie:

Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut.

Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na około 5 min.

Owoc granatu rozkrój na pół, z jednej połówki wyłuskaj ziarenka, z drugiej wyciśnij sok. Wymieszaj sok z granata z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na pół, ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Umyte i osuszone listki mięty drobno posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Delikatnie wymieszaj w misce przestudzoną komosę ryżową z pozostałymi składnikami.

Wlej sos winegret z soku z owocu granatu, cytryny i oliwy do sałatki, delikatnie wymieszaj. Podawaj tabouleh na talerzykach lub w miseczkach posypane z wierzchu ziarenkami granatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz