poniedziałek, 22 maja 2017

PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ

Wegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje.







Czas przygotowania: 15 min.

Pieczenie: 15 min

 
Dla 6 osób:

● 18 dużych pieczarek

● 250 g ricotty

● 1 żółta papryka

● 1 nieduży fenkuł

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 ● pieprz kajeński lub pieprz z Espelette

 

Pieczarki obierz, odetnij nóżki i pokrój w drobną kostkę. Kapelusze odłóż na bok.

Paprykę umyj, osusz i drobno posiekaj. Fenkuł umyj, odkrój nać i odłóż na bok, odetnij podstawę i usuń zewnętrzną, twardą warstwę bulwy. Pokrój fenkuła w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojone nóżki pieczarek, paprykę i fenkuła przez około 10 minut, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (jedna lub dwie szczypty), i zdejmij z ognia.

Rozgrzej piekarnik w pozycji opiekacza. W misce rozgnieć widelcem ricottę, domieszaj podsmażone warzywa, dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

Tak przygotowanym farszem z ricotty wypełnij kapelusze pieczarek, włóż je do naczynia żaroodopornego, wstaw do rozgrzanego piekarnika, i zapiekaj przez około 10-15 minut.

Nać fenkuła umyj i osusz. Wyjmij z piekarnika upieczone pieczarki, przełóż na talerze, udekoruj nacią i natychmiast podawaj.

Viva Ricotta! edycja IV

4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, nawet z pieczarek można robić takie cuda :)
    Dziękuję za udział w ricottowej akcji, cudny przepis do kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję, na co dzień wolę proste przepisy, bo takie są często najlepsze.

    OdpowiedzUsuń