niedziela, 14 maja 2017

TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ

Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania!

 
 
Przygotowanie: 20 min.


Chłodzenie : 3 godz.


Dla 6-8 osób


● 250 g malin*


● 450 g ricotty

● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym**

● 24 podłużne biszkopty.

● 20 cl niesłodzonej kawy z ekspresu

● 2 łyżki niesłodzonego kakao

● 60 g drobnego cukru***

● 2 łyżki ekstraktu waniliowego****

Przygotowanie:

W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Kawę wlej do szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****.  Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj je resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Przed podaniem tiramisu, posyp je z wierzchu resztą przesianego przez drobne sitko kakao i udekoruj malinami. Smacznego!

*Świeże lub mrożone.
**Jogurty o kremowej konsystencji

*** Ilość cukru dostosuj do własnych upodobań smakowych.
**** Lub cukier wanilinowy.

***** O wymiarach około 33x 23 cm, typu naczynie szklane do zapiekania np.do zapiekania lazanii.


 
Viva Ricotta! edycja IV

2 komentarze:

  1. Tiramisu z ricottą już mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu, czuję, że mi nawet bardziej posmakuje niż tradycyjna wersja :D Twoje cudnie wygląda i tylko mnie utwierdza w tym przekonaniu :>
    Dziękuje bardzo za przepyszny przepis dodany do ricottowej akcji <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że tiramisu z ricottą Ci zasmakuje, wg mnie jest lżejsze i równie smaczne co klasyczna wersja z mascarpone, a może nawet smaczniejsze.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angie

    OdpowiedzUsuń