Chłodzenie : 3 godz.
Dla 6-8 osób
● 250 g malin*
● 450 g ricotty
● 4 jogurty typu
greckie o smaku naturalnym**
● 24 podłużne
biszkopty.
● 20 cl niesłodzonej kawy
z ekspresu
● 2 łyżki niesłodzonego kakao
● 60 g drobnego cukru***
● 2 łyżki ekstraktu waniliowego****
Przygotowanie:
W misce ubij lub zmiksuj ricottę z jogurtami, cukrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Kawę wlej do
szerokiego płaskiego naczynia i zanurzaj w niej szybko po jednym biszkopcie, po
czym układaj je jeden obok drugiego na dnie dużego prostokątnego naczynia****. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów,
wyłóż na nie połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne
sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych
kawą, po czym przykryj je resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie folią spożywczą
i wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Przed podaniem
tiramisu, posyp je z wierzchu resztą przesianego przez drobne sitko kakao i
udekoruj malinami. Smacznego!
*Świeże lub mrożone.
**Jogurty o kremowej
konsystencji
*** Ilość cukru dostosuj do własnych upodobań smakowych.
**** Lub cukier
wanilinowy.
***** O wymiarach około 33x 23 cm, typu naczynie szklane do zapiekania np.do zapiekania lazanii.
Tiramisu z ricottą już mi chodzi po głowie od jakiegoś czasu, czuję, że mi nawet bardziej posmakuje niż tradycyjna wersja :D Twoje cudnie wygląda i tylko mnie utwierdza w tym przekonaniu :>
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za przepyszny przepis dodany do ricottowej akcji <3
Serdecznie dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że tiramisu z ricottą Ci zasmakuje, wg mnie jest lżejsze i równie smaczne co klasyczna wersja z mascarpone, a może nawet smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Angie