środa, 24 maja 2017

WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos.







Przygotowanie: 40 min

Pieczenie: 1 godz.

Chłodzenie: 4 godz.

Dla 6-8 osób:

● 250 g truskawek

● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka

lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym

● 30 cl gęstej śmietany*

● 4 jajka

● 100 g masła

● 100 g herbatników

● 80 g herbatników korzennych speculoos

● 160 g cukru

● 1 opakowanie cukru wanilinowego

● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)**

 Przygotowanie:
Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta.
W rondelu rozpuść 100 g masła. Dodaj rozgniecione ciastka i wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stwardniała.
W misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy.

Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około 5 min, a następnie zmiksuj do uzyskania konsystencji sosu coulis. Wylej sos na sernik, delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu do polania sernika po upieczeniu tuż przed podaniem (opcjonalnie).

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wstaw sernik i piecz przez około 50 min. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na dłużej.

Tuż przed podaniem polej z wierzchu sernik odłożonym sosem truskawkowym (opcjonalnie).

*Typu Danone Śmietana Szefa Kuchni 22% do sosów i zup.

** Mąkę możesz dodać zwłaszcza przy użyciu serka homogenizowanego, inaczej sernik będzie miał mniej zwartą konsystencję.




2 komentarze:

  1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu,ogromnie dziękuję!
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń