sobota, 24 czerwca 2017

DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY


Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!







Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 20 min
Chłodzenie 1 godz.

Dla 6 osób:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
120 g cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 laska wanilii
Pieprz

Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając.
Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie wstaw na minimum godzinę do lodówki
Podawaj w miseczkach lub pucharkach mocno schłodzone. Możesz podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz