niedziela, 4 czerwca 2017

ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM

Z pewnością większość z Was lubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami.
 
Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę na poważny problem masowego wymierania pszczół. Od kilku lat pszczołom grozi wyginięcie, co wynika głównie z zanieczyszczenia środowiska oraz stosowania środków chemicznych na terenach uprawnych. Jak oszacowano, w Ameryce Północnej co roku ginie jedna trzecia populacji, w Chinach są miejsca, gdzie pszczół nie ma już w ogóle. A w Europie na przestrzeni trzech ostatnich lat w okresie jesienno-zimowym śmiertelność wśród pszczół wynosiła około 20 proc. Bez pszczół i innych owadów zapylających nie byłoby roślin i poprawnie działającego ekosystemu. A jeśli nie będzie przyrody wytwarzającej tlen, to życie człowieka będzie również zagrożone. Albert Einstein mawiał, że "kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły!



 
Dla 4 osób:
● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy)
● 6 łyżek oliwy z oliwek
● 3 łyżki miodu
● 4 łyżki musztardy Dijon
● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
● 2 ząbki czosnku
● sok z ¼ cytryny
● 3 słodkie jabłka
● masło do smażenia
 
Przygotowanie:
Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C.
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i rozmaryn, duś na małym ogniu około 10 minut, a następnie wyjmij gałązki rozmarynu.
Upieczonego łososia podawaj z jabłkami, dekorując danie gałązkami rozmarynu lub listkami świeżej mięty.
 

 

 

2 komentarze:

  1. Łosoś prezentuje się bardzo apetycznie, dziękuję za dodanie przeisu do mojej akcji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miły komentarz.
    Pozdrawiam.
    Angie

    OdpowiedzUsuń