sobota, 8 lipca 2017

KEKS CYTRYNOWY


Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do jego przygotowania margaryny Optima Omega 3, która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.







Czas przygotowania: 15 min

Pieczenie: 45 min

Składniki dla 6-8 osób :
 

● 175 g margaryny Optima Omega 3

● 175 g cukru

● 40 g cukru pudru

● 175 g mąki pszennej

● 10 g proszku do pieczenia bio

● 3 jajka

● starta skórka z jednej cytryny (najlepiej organicznej)

● sok z 2 cytryn

● 2 łyżki mleka

 Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Do misy miksera wrzuć margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok wyciśnięty i skórkę startą z jednej cytryny. (odstaw na bok sok z jednej cytryny) Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.

Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu.

Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.

W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch ciast przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i piecz jeszcze przez pięć minut.

Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.


Optymalny wybór na piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz