środa, 5 lipca 2017

MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


Nie ma nic przyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem lata okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno.



Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 30 min


Składniki na ok. 10 muffinek:

● 1 mała zielona cukinia

● 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy

● 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
● 100 g fety
● 1 ząbek czosnku

● 100 g mąki pszennej

● 50 g Maizeny

● 2 jajka

● 120 ml mleka

● 10 g proszku do pieczenia bio

● 50 g masła (lub margaryny)

● 1 łyżka oliwy z oliwek

 ● Sól, pieprz

● Pieprz cayenne


Przygotowanie :

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj silikonowych foremek.

W misce wymieszaj mąkę z maizeną i proszkiem do pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. (Posól z umiarem, ponieważ feta jest już słona). Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz z wcześniej przygotowaną mieszaniną z mąką, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch wetknij resztę drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut.

Pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego i udanego pikniku!
 
 

2 komentarze:

  1. a ile tej fety trzeba dodac?

    OdpowiedzUsuń
  2. 100 g fety.Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi i najmocniej przepraszam za roztargnienie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń