wtorek, 25 lipca 2017

PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z ZIOŁOWYM SERKIEM „SARASSOU”


Placuszki z tartej cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami, które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii. Tak przygotowany serek nazywa się w tym regionie Francji „sarrasou”, tradycyjnie do jego przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki. Tego typu ser odstawia się przed użyciem poprzedniego dnia do odsączenia. Ale można go również zastąpić śmietankowym serkiem twarogowym. Placki są niezwykle proste w przygotowaniu, nie dodałam do nich mąki ani jajek i są naprawdę smaczne, idealnie sprawdzą się na letni obiad.
 



Czas przygotowania: 25 min

Smażenie: ok. 5 min.

Porcje dla 4 osób

 
Składniki na serek sarassou:

● 200 g śmietankowego serka twarogowego*

● ½ pęczka szczypiorku

● ½ pęczka natki pietruszki (gładkiej)

● 1 ząbek czosnku

● 30 ml octu winnego lub jabłkowego

● 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego)

● sól, pieprz

 
Składniki na placki:

● 3 średnie ziemniaki

● 1 nieduża zielona cukinia

● ½  ząbku czosnku

● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, koperku, trybuli)

● olej do smażenia

● masło do smażenia

 
Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”:
Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła, obierz czosnek i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz zioła i czosnek z serem, dodaj odrobinę octu i olej z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość.

Przygotowanie placków:

Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj drobno posiekane zioła, posól; popieprz. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju (placki nie muszą w nim pływać) z masłem na średnim ogniu, nakładaj porcje masy cukiniowo-ziemniaczanej (około 1 pełna łyżka), formując nieduże płaskie placuszki, i smaż  około 3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Placki mają być przyrumienione i chrupiące. Przełóż placki na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podawaj natychmiast, najlepsze, najbardziej chrupiące są prosto z patelni, obok uformuj za pomocą łyżki serek sarassou.

*typu mielony ser twarogowy lub inny serek śmietankowy
.

  
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz