czwartek, 13 lipca 2017

TARTA MOJITO


Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej formie.
Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!
Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zapoznajcie się z Dekalogiem Słodkiego Życia na stronie kampanii www.uczymyjakslodzic.pl, zawiera on zbór wskazówek dotyczących spożywania cukru w zdrowej i zbilansowanej diecie.




 
Przygotowanie : 30 min

Pieczenie: 35 min.

Chłodzenie: 5 godz.

Składniki dla 4-6 osób.

 

Składniki na kruche ciasto :

● 250 g mąki + 10 g do podsypania

● 125 g masła + 10 g do formy

● 100 g cukru pudru Diamant

● 1 jajko

● 1 szczypta soli

 

Składniki na krem:

● 4 jajka

● 1 pęczek świeżej mięty

● około 4 limonki (na 20 cl soku)

● 4 g żelatyny w listkach

● 40 g masła

● 140 g cukru białego Diamant

 

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto koniuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.

Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty (okrągłą lub prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.

Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Przygotuj krem: listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i odciśnij. Listki mięty oberwij z gałązek, umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek. Wyciśnij sok z ok. czterech limonek, tak, aby otrzymać 20 cl soku. Podgrzej sok w rondelku z otartą skórką z limonek i listkami mięty (część listów odłóż do dekoracji). Zdejmij z ognia i odstaw na 15 min, a następnie przecedź przez sitko.

Jajka ubij z cukrem (2 min.). Dodaj przecedzony sok z limonek, przelej do małego garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia (nie za długo, aby jajka się nie zwarzyły). Zdejmij z ognia i dodaj odciśniętą żelatynę. Chwilę przestudź i dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Drobno posiekaj kilka listków mięty i domieszaj je do kremu. Kiedy krem trochę zgęstnieje, wyłóż go na upieczony spód tarty. Wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, przed podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki.

*Możesz dodać do kremu limonkowego 1-2 łyżki rumu.
 
 



 

Cukier z głową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz