niedziela, 27 sierpnia 2017

CANNELLONI Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z RICOTTĄ

 Grillowane bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni, zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś. 



Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 35 min

Porcja dla 6 osób:

3 bakłażany
500 g ricotty
40 g parmezanu
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka bazylii
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
pieprz kajeński (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany umyj i osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj je z obu stron oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego. Czosnek obierz, przekrój na pół i natrzyj nim bakłażany.
Ułóż plastry bakłażanów na kratce piekarnika, umieszczając pod nią głęboką blachę. Posól i popierz. Opiekaj przez około 10 minut z każdej strony, aż bakłażany ładnie się przyrumienią.
W międzyczasie umyj i osusz bazylię, oberwij listki i drobno posiekaj.
W misce rozgnieć ricottę widelcem, domieszaj parmezan, posiekaną bazylię, cztery łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, pieprzem kajeńskim.
Wyjmij upieczone bakłażany z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
Ustaw piekarnik na 180°C. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe.
Posmaruj plastry bakłażanów farszem z ricotty i delikatnie zwijaj w rulony.
Ułóż je ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, dodaj pomidorki koktajlowe. Posól i popierz, skrop oliwą z oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika piecz przez około 15 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
* Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ricottę twarożkiem kozim lub fetą.










Warzywa psiankowate 2017

2 komentarze:

  1. Nie widzę w akcji, a przepis bardzo fajny. Nie zapomnij dodać ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń