piątek, 18 sierpnia 2017

KREM Z CIECIERZYCY

Bardzo lekki, dietetyczny krem –chłodnik z cieciorki i serka śmietankowego z dodatkiem mięty, który przygotujecie w pięć minut. Idealny na lato i dla tych, którzy lubią zdrową żywność.





Przygotowanie: 5 min
Dla 4 osób:
800 g ciecierzycy z puszki
50 cl serka śmietankowego naturalnego*
ok.10 cl śmietany kremówki (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki mięty
1 szczypta papryki lub pieprzu kajeńskiego**
sól
Przygotowanie:
Odcedź cieciorkę i opłucz ją. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purée.
Zmiksuj serek z purée z cieciorki (możesz ewentualnie odłożyć ok. 2 łyżki serka do dekoracji), jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. Posól.
Wlej krem do miseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony.
*Typu np. mielony twaróg sernikowy lub inny serek śmietankowy . Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. (Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.)


** Lub pieprzu z Espelette.



1 komentarz: