wtorek, 26 września 2017

ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ


Uwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować pysznej tarty z dynią, spróbowałam więc odtworzyć przepis na nią, i myślę, że w miarę mi się to udało. Dzielę się nim zatem z Wami.









Przygotowanie : 15 min.

Pieczenie: ok. 40 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Składniki na tartę o średnicy 28 cm.

Składniki na kruchy spód:

● 250 g mąki typ 550 +10 g

● 125 g miękkiego masła

● 1 jajko

● 5 g soli

● ok. 50 ml wody

Składniki na farsz:

● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej)

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 3 duże jajka

250 ml śmietany kremówki 30%

● 100 g fety

● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler

● 30 g pestek dyni

● 3 szczypty gałki muszkatołowej

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę i sól. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj odrobinę wody, jajko, dolej w miarę potrzeby wody, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.

Po upływie tego czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.

Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.*

Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy zaczną podskakiwać. Odstaw na bok.

Dynię przekrój na ćwiartki, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę.

Podsmaż pokrojoną dynię na patelni z dodatkiem oliwy przez około 10-15 min, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.

W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj rozkruszoną fetę i starty ser, trzy szczypty gałki muszkatołowej, posól (odrobinę, ponieważ feta jest już słona), popierz,  a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C.

Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.

Gdyby podczas pieczenia tarta zbyt szybko się przyrumieniła, możesz zmniejszyć temperaturę do 180°C, lub przykryć tartę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.  

Podawaj na gorąco, np. z sałatą doprawioną winegretem.

* Jeśli wolisz, przykryj ciasto papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, po czym zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min.
Przyznaję, że na ogół tego nie robię, i ciasto mimo to nie wyrasta.
**Jeśli wolisz, zamiast dużej tarty, możesz przygotować małe tarteletki.






Kayserberg, urocze miasteczko Alzacji.






Danie inspirowane podróżą 3 Warzywa dyniowate 2017

8 komentarzy:

  1. Ależ cudownie słoneczna! Wygląda bosko!
    A miasteczko faktycznie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, a miasteczko jest naprawdę przepiękne, a takich jest wiele w Alzacji, to bardzo ładny region Francji.
      Pozdrawiam serdecznie
      Angie

      Usuń
  2. ja również uwielbiam wszelkie dania z dynią! pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, tak, dynia jest zdrowa i pyszna- na wytrawnie i na słodko!
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Właśnie po kolacji piję sobie kieliszek alzackiego wina i proszę... Podajesz przepis na smaki Alzacji, którą kocham miłością platoniczną (bo na odległość). Już wiem co pojawi się w niedzielę na moim stole. Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam. Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ewa,
      Ogromnie dziękuję za przemiły komentarz, ja też uwielbiam ten piękny zakątek Francji, gdzie można również smacznie zjeść, mam nadzieję, że tarta Ci zasmakuje, do tego alzackie wino mmm...!
      Pozdrawiam ciepło
      Angie

      Usuń