Kolejna propozycja zaczerpnięta
z książki kucharsko-lifestylowej, Z miłości do smaku (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na
blogu. Wypróbowałam z niej już
sporo przepisów i mam już kilka ulubionych, więc koniecznie zajrzyjcie
do tej inspirującej książki, znajdziecie w niej różnorodne, smaczne i zdrowe
potrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i
pasjonatów gotowania, a także ciekawostki kulturalne z zakresu sztuki stołu
oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. A dzisiaj przedstawiam Wam deser
autorstwa Joanny Drzazgi, pasjonatki kuchni francuskiej i autorki książki Pysznie dla rodziny i przyjaciół.
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
● 400 g schłodzonego
serka mascarpone
● 4 łyżki mleka
skondensowanego słodzonego
● 1 limonka (sok i otarta skórka)
● 1 granat
● 1 mango
● 1 pomarańcza
Przygotowanie :
W dużej misce ubij
serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna
wyjść gładka, puszysta masa.
Obierz pomarańczę,
odrzuć białe włókna i pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze
skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże
szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości.
Ułóż warstwami owoce:
mango, pomarańczę i ziarna granatu. Całość możesz udekorować cieniutkim
paseczkiem skórki z limonki. Krem można przechowywać przez kilka godzin w
lodówce, ale już udekorowany deser podawaj natychmiast, żeby owoce się nie
obsuszyły.
Lekko kwaskowaty, puszysty serek i warstwa owoców...
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno!
I o każdej porze dnia ;)
Super, bardzo się cieszę, że lubisz tego typu desery, ja również!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Angie