poniedziałek, 20 listopada 2017

LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI


Kolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej, Z miłości do smaku (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej już sporo przepisów i mam już kilka ulubionych, więc koniecznie zajrzyjcie do tej inspirującej książki, znajdziecie w niej różnorodne, smaczne i zdrowe potrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i pasjonatów gotowania, a także ciekawostki kulturalne z zakresu sztuki stołu oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania. A dzisiaj przedstawiam Wam deser autorstwa Joanny Drzazgi, pasjonatki kuchni francuskiej i autorki książki Pysznie dla rodziny i przyjaciół.





Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 min


Składniki:

● 400 g schłodzonego serka mascarpone

● 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

  1 limonka (sok i otarta skórka)

● 1 granat

● 1 mango

● 1 pomarańcza


Przygotowanie :

W dużej misce ubij serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna wyjść gładka, puszysta masa.

Obierz pomarańczę, odrzuć białe włókna i pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości.

Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna granatu. Całość możesz udekorować cieniutkim paseczkiem skórki z limonki. Krem można przechowywać przez kilka godzin w lodówce, ale już udekorowany deser podawaj natychmiast, żeby owoce się nie obsuszyły.







2 komentarze:

  1. Lekko kwaskowaty, puszysty serek i warstwa owoców...
    Biorę w ciemno!
    I o każdej porze dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że lubisz tego typu desery, ja również!
      Pozdrawiam serdecznie
      Angie

      Usuń