niedziela, 3 grudnia 2017

SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE


Pigwa to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, zawiera bowiem dużo witamin, głównie witaminy B i C oraz minerałów: wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu, które wzmacniają odporność organizmu. Proponuję Wam nietypową tartę słodko-słoną z pigwą, orzechami, miodem i serkiem brie. 

Możecie przygotować tradycyjną dużą tartę lub małe tartaletki.








Porcja dla 6 osób

Czas przygotowania: 30 min.

Czas pieczenia: 40 min.

Chłodzenie: 1godz.



Składniki na ciasto :

● 280 g mąki pszennej

● 125 g miękkiego masła

● 50 g płynnego miodu

● 30 g orzechów włoskich

● 1 jajko

● 1 szczypta soli



Składniki na farsz:

● 4 pigwy

● 1 duży kawałek sera brie (ok. 250 g)

● 3 duże jajka

● 200 ml śmietany kremówki

● 20 g starego parmezanu

● ½ pęczka szczypiorku

● oliwa z oliwek

● sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto: miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.

Przygotuj farsz: oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, i pokrój owoce na talarki grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż talarki pigwy z obu stron przez około 10 min.

W misce ubij trzepaczką jajka, domieszaj śmietanę, dodaj drobno posiekany szczypiorek i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki.

Formę do tarty o średnicy 26 cm (lub kilka małych foremek do tart) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. i wyłóż nim formę- dno i boki formy, starannie dociskając je do brzegów formy i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10  min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 5 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.

Wyłóż na podpieczony spód tarty przygotowaną masę śmietanowo-jajeczną, podsmażone talarki pigwy i ułóż na wierzchu małe kawałki serka brie. Posól i popieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Podawaj na ciepło, np. z roszponką doprawioną wingeretem, polewając tartę odrobiną miodu tuż przed podaniem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz