poniedziałek, 19 lutego 2018

BAGIETKA ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I MIGDAŁAMI

Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne kanapki ze szpinakiem, serem pleśniowymi migdałami, które świetnie sprawdzą się jako lunch, przekąska na podwieczorek lub na piknik wraz z nadejściem ciepłych dni. Ten przepis znalazłam kiedyś w jakimś magazynie, bodajże Kuchnia, choć nie jestem pewna, co prawda nieco go zmieniłam, ale Wy również możecie coś w nim zmienić, i podawać kanapki z chlebem, który najbardziej Wam odpowiada: bagietką, chlebem na zakwasie, pełnoziarnistym lub innym.







Dla 4 osób

Czas przygotowania: 10 min
● 2 nieduże bagietki (lub 8 dużych kromek chleba)

  2 Garście młodego szpinaku

● kawałek sera roquefort lub innego sera z błękitną pleśnią (np. Lazur lub Saint Agur)

● pieprz świeżo mielony

● oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Umyj i osusz liście szpinaku. Upraż migdały na suchej patelni. Ser pokrój na plastry. Bagietki pokrój na 4 równe kawałki, każdy z nich rozetnij i przełóż plastrami sera, połóż na nim po kilka liści szpinaku, posyp gorącymi migdałami i pieprzem, skrop oliwą i przykryj wierzchami bagietki (jeśli używasz kromek chleba, przełóż je plastrami sera, liśćmi szpinaku i skrop oliwą, przykryj drugą kromką chleba). Podawaj kanapki od razu albo… zapakuj do pudełka i zabierz do pracy.




Kanapkownia

2 komentarze: