wtorek, 13 lutego 2018

PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ


A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek!







Przygotowanie: 10 min

Pieczenie: 25 min



Porcja dla 6 osób:

● 6 jabłek (czerwonych lub innych)

● ok. 100-150 g świeżej żurawiny  

● ok. 60 g cukru trzcinowego*

● 2-3 szczypty cynamonu



Przygotowanie:

Żurawinę umyj, wrzuć do rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj cukier, zagotuj. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon (ewentualnie więcej cukru, jeśli żurawina jest zbyt kwaśna), odstaw.

Piekarnik nagrzej do 200°C.

Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż z nich gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki.

Wgłębienia wypełnij żurawiną, przykryj odciętymi wierzchołkami.

Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (możesz dodatkowo wlać odrobinę wody) i piecz w temperaturze 180-200°C przez około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.

*Ilość cukru dostosuj do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed podaniem. 


4 komentarze:

  1. Mniam, pyszności! Wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie dziękuję, bardzo się cieszę, że mój deser Ci się podoba. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny deser, lekki i kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogromnie dziękuję za miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń