sobota, 17 marca 2018

CLAFOUTIS Z JAGODAMI I SERKIEM ŚMIETANKOWYM


Nie tylko latem możemy się cieszyć smakiem leśnych jagód, mrożone jagody zachowują bowiem wszystkie właściwości świeżych owoców. Na kolorowy, wiosenny stół proponuję Wam dzisiaj przepis na lekki, delikatny deser z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex. Nazwałam go clafoutis, chociaż tradycyjne francuskie clafoutis przygotowuje się z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i znane jest clafoutis czereśniowe.

Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z jagodami i serkiem śmietankowym.

Warto jeść jak najczęściej te zdrowe owoce, mają bowiem liczne wartości odżywcze, są niezwykle bogate w witaminy (A, B, C i inne), błonnik, liczne sole mineralne.

Posiadają również liczne właściwości lecznicze, już od dawnych czasów były wykorzystywane w medycynie ludowej. Wpływają na zdrowie oczu, obniżają poziom cholesterolu, są też naturalnym lekarstwem na dolegliwości jelitowe.

A zatem zapraszam na clafoutis z mrożonymi jagodami Hortex!






Czas przygotowania: 15 min.

Pieczenie: ok. 25 min.


Dla 6 osób :


Składniki na clafoutis:

● 280 g mrożonych leśnych jagód HORTEX

● 400 g serka śmietankowego naturalnego z wiaderka*

● 250 ml śmietany kremówki 30%

● 80 g cukru

● 1 opakowanie cukru waniliowego

● 2 jajka

● 30 g mąki pszennej

● 1 szczypta soli


Dodatkowo (do kokilek):

● 30 g masła

● 40 g cukru


Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj serek ze śmietaną kremówką. Domieszaj cukier i cukier waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę.

Delikatnie połącz pianę z białek z serem śmietankowym. Następnie delikatnie domieszaj żółtka i przesianą mąkę.

Wyłóż rozmrożone i odsączone jagody wyłóż na dno sześciu indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania (odłóż ok. 40 g jagód do przybrania), uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych cukrem.** Wylej na wierzch przygotowaną masę serową. Na wierzchu ułóż po kilka jagód. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.


*Lub mielonego twarogu sernikowego, ale gładkiego, mazistego, o dość luźnej konsystencji.

** Na przykład kokilek do crème brûlée. Możesz również użyć jednej dużej foremki zamiast małych kokilek. Wydłuż wówczas czas pieczenia do ok. 30 minut.





Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz