poniedziałek, 3 grudnia 2018

SAŁATKA Z AWOKADO, MANGO I ŁOSOSIA Z CYTRUSOWYM DRESSINGIEM


Na świąteczny stół proponuję Wam wykwintną i delikatną przystawkę z awokado, mango, pomidora i łososia, jest lekka i oryginalna, z pewnością zadowoli podniebienia wytrawnych smakoszy. Cytrusowy winegret wydobędzie smak i aromat wszystkich składników. Wegetarianie i weganie mogą pominąć łososia.  Lekko, smacznie i oryginalnie- to moja dewiza na święta! A jeśli chcecie, by sałatka pięknie się prezentowała, użyjcie do jej podania, jak ja, talerzyków firmy Ambition.


















Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

Składniki:

● 200 g mango

● 200 g awokado

● 150 g pomidorów

● 300 g wędzonego łososia

● 1 cytryna bio

● 2 pomarańcze bio

● 40 ml oliwy z oliwek

● szczypta pieprzu Cayenne

● 80 g mieszanki sałat


Do dekoracji :

● kilka pomidorków koktajowych

● szczypiorek lub natka pietruszki


Przygotowanie:

Przygotuj cytrusowy dressing:

Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj oliwę z oliwek.

Mango, awokado i pomidory obierz i pokrój w drobną kostkę.

Sałatkę wyłóż na talerze przy użyciu obręczy do formowania potraw.

Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki, rukoli) i dopraw ją również cytrusowym winegretem.

Możesz podać tę sałatkę np. z sorbetem bazyliowym, jabłkowym lub pomidorowym. 





Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz