poniedziałek, 20 maja 2019

CIASTO Z METZ


Tym razem proponuję Wam przepis na ciasto rodem z Metz, miasta położonego we francuskim regionie Lotaryngii. Jest proste i smaczne, świetnie nadaje się na podwieczorek i majowy piknik.






Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 40 min.

Porcja dla 6-8 osób :

● 125 g gorzkiej czekolady

● 125 g mąki pszennej (T45 lub T 55)

● 200 g drobnego cukru

● 200 g gęstej śmietany*

● 4 duże jajka

● 10 g masła lub margarny do formy



Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem okrągłą formę do ciasta o średnicy 22 cm. Zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach.

W misce ubij jajka z cukrem do białości. Domieszaj przesianą mąkę. Dodaj śmietanę i startą czekoladę, całość wymieszaj, przełóż do formy.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze mocno złocistego koloru (do suchego patyczka).

*Śmietany do sosów i zup typu Śmietana Szefa Kuchni Danone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz