poniedziałek, 31 sierpnia 2020

RATATOUILLE

 Ratatouille- francuski klasyk rodem z Prowansji to rodzaj warzywnego gulaszu, którego kompozycję stanowią kolorowe warzywa lata: pomidory, cukinia, bakłażany i papryka, w różnych kolorach, najczęściej żółta i czerwona. Ratatouille można przygotować poprzedniego dnia, będzie jeszcze lepsza podgrzana następnego dnia. Doprawiona ziołami prowansalskimi, a także pieprzem i świeżym tymiankiem lub rozmarynem, w zależności od upodobań, jest jednym z najczęściej serwowanych latem dań lub warzywnych dodatków.

Osobiście wolę ratatouille z drobno pokrojonymi warzywami, choć można je oczywiście również pokroić w grubą kostkę. Wszystko zależy od upodobań.



Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 1 godz. 

Porcja dla 4 osób :

● 4 pomidory

● 2 papryki (czerwona i żółta)

● 2 bakłażany

● 4 cukinie

● 2 cebule

● 2 gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)

● 1 liść laurowy

● zioła prowansalskie

● 1 ząbek czosnku

● oliwa z oliwek

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, cukinię i pomidory oraz bakłażany (po uprzednim obraniu ze skórki) również pokrój w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę z czosnkiem, wrzuć pokrojoną paprykę, podsmaż przez około 5 minut, mieszając, dodaj pokrojone bakłażany, smaż przez około 10 minut, mieszając. Dodaj cukinię, smaż, mieszając i dolewając odrobinę oliwy.

Następnie dodaj pomidory, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż do miękkości. Warzywa muszą być miękkie ale chrupkie. Podawaj na ciepło lub na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz