czwartek, 8 października 2020

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI

Zapiekanki są jednym z ulubionych dań Francuzów, którzy przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem.





Czas przygotowania: 20 min.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Porcja dla 4-6 osób

● 600 g ziemniaków

● 20 g masła

● 1 l. śmietany kremówki

● 1 ząbek czosnku

● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku

● 1 cebula

● 200 g borowików

● 60 g startego parmezanu

● sól, pieprz 

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki.

Posmaruj masłem formę żaroodporną.

Ziemniaki przełóż do rondla, dodaj śmietanę, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i listki tymianku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut (podczas gotowania, od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej śmietany).

Po ugotowaniu posól, popierz, dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie, obierz i drobno poszatkuj cebulę, zeszklij na maśle.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

Borowiki oczyść i pokrój w plasterki, i podsmaż na maśle przez kilka minut, domieszaj zeszkloną cebulę. Wyłóż grzyby z cebulą na dno formy. Na wierzchu ułóż ziemniaki, wlej śmietanę z gotowania. Posyp startym parmezanem i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci, a ziemniaki będą miękkie.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz