Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na prostą sałatkę na lato, do jej przygotowania możecie użyć zielonej (najlepiej młodej niewyrośniętej), a także żółtej cukinii, będzie bardziej kolorowo na talerzu. Może być to podłużna, jak również okrągła cukinia, pokrojona w cienkie talarki lub/i starta na wstążki na mandolinie.
Przygotowanie : 25 min.
Proporcja dla 4 osób
● 2 zielone cukinie
● 15 cl d’huile d’olive
● 40 g orzeszków piniowych
● 40 g startego parmezanu
● 1 cytryna
● oliwa z oliwek
● ½ pęczek bazylii
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, odstaw.
Wyciśnij sok z cytryny.
Cukinię pokrój na cienkie talarki lub zetrzyj na mandolinie (lub na tarce)
na długie, cienkie paski.
Pokrojoną lub startą cukinię ułóż na talerzach i dopraw oliwą z oliwek, sokiem
z cytryny, pieprzem i solą, lekko wymieszaj. Odstaw na pięć minut.
Przed podaniem posyp listkami bazylii, startym parmezanem i uprażonymi
orzeszkami piniowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz