poniedziałek, 19 sierpnia 2019

TARTA TATIN Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM JOGURTOWYM


Tarta tatin to odwrócona francuska tarta, w wersji klasycznej jest podawana z jabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin, z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z  kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie.







Czas przygotowania: 30 min

Porcja dla 4-6 osób:


● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm*

● 5 brzoskwiń

● 60 g cukru

Na krem jogurtowy:

● 1 jogurt kremowy

● 60 g drobnego cukru

● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)

● 6 cl mleka

● 12 cl śmietany kremówki


Przygotowanie:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem noża wyłuskaj ziarenka. W misce wymieszaj jogurt z ziarenkami wanilii. Dodaj 60 g cukru i ubij trzepaczką całość, domieszaj 6 cl mleka i śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj całość, ubijając, i wstaw do lodówki.

Brzoskwinie umyj, osusz, obierz ze skórki (opcjonalnie) i pokrój na dość grube talarki, odstaw.

Wsyp do rondelka 50 g cukru, wlej około 5 cl wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje.

Wylej karmel na dno formy. Ułóż na nim dość ciasno talarki brzoskwini, zaczynając od zewnątrz. Przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim, zawijając brzegi ciasta do środka formy. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni.

Wyjmij upieczone ciasto, i odklej je od formy przy pomocy noża, a następnie połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i, odwróć jednym ruchem formę do góry dnem, tak, aby na wierzchu znajdowały się brzoskwinie. Podawaj tartę najlepiej jeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok.

*Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz