Indeks przepisów

czwartek, 29 maja 2025

CARAPACCIO Z ŁOSOSIA, MARCHEWKI, RZODKIEWKI I AWOKADO

To carpaccio z łososia z dodatkiem marchewki, rzodkiewki i awokado w sosie sojowym z dodatkiem sezamu stanowi elegancką i wywintną przekąskę o wyrafinowanym smaku. Gorąco polecam!




















Przygotowanie: 30 min.

Marynowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób:

● 600 g filetu z łososia

● 12 rzodkiewek

● 1 awokado

● 2 marchewki

● 1 cytryna

● 3 łyżki sosu sojowego

● 3 łyżki octu z białego wina

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 2 łyżki oleju sezamowego

● 1 ząbek czosnku

● 2 cm. korzenia imbiru

● 1 łyżka ziaren białego sezamu

● sól, pieprz

● listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę : W misce wymieszaj sos sojowy z octem z białego wina, oliwą z oliwek, olejem sezamowym, 2 łyżkami soku z cytryny, posiekanym czosnkiem, startym imbirem, ziarnami sezamu, solą i pieprzem.

Filet z łososia pokrój w cienkie plasterki. Przełóż łososia do marynaty, tak aby był z wierzchu pokryty marynatą. Możesz również wyłożyć plasterki łososia bezpośrednio na talerze i polać je marynatą. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut.

W międzyczasie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Obierz i pokrój cienko na krajalnicy (mandolinie) do warzyw lub przy użyciu spiralizera.

Awokado przekrój na pół, wybierz miąższ i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na talerzu plasterki łososia polane marynatą, a na wierzchu plasterki rzodkiewek, marchewki i awokado. Udekoruj listkami kolendry lub natki pietruszki.





 


czwartek, 15 maja 2025

DESER Z MARAKUI I MANGO Z BAZYLIĄ I SYROPEM Z AGAWY

Dzisiaj proponuję Wam zupełnie prosty przepis na deser owocowy z marakui i mango, który szczególnie polecam osobom dbającym o linię i unikającym cukru. Zawiera tylko odrobinę syropu z agawy, i listki bazylii. Można go również podać na śniadanie, na podwieczorek lub na letni bufet.















Pzygotowanie: 10 min.

Porcja dla 4 osób:

● 4 owoce marakui

● 1 mango (dojrzałe, średniej wielkości)

● 6 listków bazylii

● odrobina syropu z agawy (opcjonalnie)

 

Préparation :

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Marakuję przekrój na pół i wybierz miąższ. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę mango i drobno pociętymi listkami bazylii.

Przełóż do skorupek owoców marakui, i podaj. Polej odrobiną syropu z agawy, ilość wedle uznania.

 



piątek, 2 maja 2025

TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SEREM I CEBULKĄ DYMKĄ

Nastał sezon na szparagi, proponuję Wam zatem przepis na tartę ze szparagami, cebulką, żółtym serem i parmezanem, na spodzie z ciasta francuskiego.

















 

Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 35 min.

Porcja dla 4 osób:

● około 12 zielonych szparagów

● 3 małe cebulki dymki

● 1 opakowanie ciasta francuskiego

● 2 jajka

● 25 cl śmietany kremówki

● 50 g startego parmezanu

● 50 g tartego sera typu Gruyère

● 1 łyżka musztardy Dijon

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

● 2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Cebulkę dymkę umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Podsmaż 5 minut na rozgrzanej patelni na oliwie, mieszając.

W misce ubij jajka ze śmietaną, musztardą, serem i parmezanem. Posól, popieprz. Dodaj 2-3 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie).

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwiń ciasto i wyłóż nim formę do tarty.

Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.

Na podpieczony spód tarty wylej mieszaninę z jajkami, śmietaną i serem, a następnie ułóż na wierzchu szparagi i cebulkę. Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Podaj na ciepło.